Catatan Warna Warni Kehidupan

Kehidupan ini indah...
Penuh warna warni...
Ada putih ada hitam...
Ada suka ada duka...
Ada tawa ada tangis...

Ada sihat ada sakit
Ada bahagia ada derita...
Ada nikmat ada dugaan...
Andai tiada warna ...
Hilanglah seri kehidupan...
Hayatilah setiap detik kehidupan...



Makan Gaji @ Kerja Sendiri?

Ahad, Jun 30, 2013 - Bingkisan dari iXoRa_sKRu pada 3:05 PTG
Saya ni makan gaji... tiap-tiap bulan cucuk kad pada dinding pasti keluar duitnya... tetapi kekadang kerja banyak sampai hampir tak terbuat... letih tak termampu rasanya...di pejabat dari 8-5 tanpa rehat tengah hari... naik solat jer sekejap... lepas tu hujung minggu pun duduk office..... kadang-kadang tak ada kerja sangat.... masa tak ada kerja ni la rasa nak mengular saja... masuk office jam lapan... jam 11 dah naik atas tidur dan solat sampai pukul 3.... jam 5 balik... macam mana rezeki nak berkat... adeh... tapi duduk ofis tak ada kerja nak buat pun bosan juga.... kalau gaji ikut masa kita kerja kan best... tak ada lah rasa bersalah makan gaji haram.... sebab gaji tetap akan dibayar walaupun waktu kerja kita mengular... kalau kita dapat punch kad ikut waktu bebas yg kita kerja dan gaji dibayar ikut jam kita bekerja kan best... tak ada la kita termakan duit haram kecuali kita menipu... hanya ada 1 cara kita nak pastikan gaji kita halal.... kita catatkan masa kita ponteng kerja... dan kita gantikan di waktu lain... pastikan kita tidak berhutang waktu kerja... insyaAllah rezeki yang kita dapat setiap bulan tu halal dan berkat....

Terfikir best juga kalau dapat kerja kais pagi makan pagi...kita ni manusia... ada mood nak kerja ker malas...kalau kerja sendiri...ikut kerajinan kita la... boleh adjust sendiri... ikut suka kita.... jadi nelayan ker... pekebun ker... peniaga ker....rasa rajin kita kerja lebih... rasa malas... kita rehat jer... gaji kompom halal sebab atas usaha kita...bebas... tak perlu fikir banyak... tak terbeban dengan tugas yang terpaksa dipikul... cuma tak boleh hidup mewah jer la... mewah ker saya sekarang? (tak ada la mewah... cuma tak ada masalah kewangan dan tak perlu fikir pasal wang.... )

Bahagia ker ada banyak duit tapi terpenjara dalam tugas? Kebebasan adalah sesuatu yang berharga yang lebih bernilai dari wang ringgit... tak boleh dibeli... tapi kalau kais pagi makan pagi ni satu jer masalah... terhimpit dari segi kewangan.... susah nak rancang pelan kewangan... tak suka juga kalau hari-hari terpaksa fikir pasal duit... kalau semua benda tak suka... tak payah hidup la... hidup bukan untuk suka-suka tapi untuk diuji...

Saya ada baca 1 cerita... ada orang kaya ni... dia kerja kuat... sehingga kadang2 tiada masa dengan keluarga... dia berbual dengan seorang nelayan yang kais pagi makan pagi ni... nelayan tu tanya... apa yang awak cari sebenarnya dalam hidup ni.... si kaya kata dia nak bagi kebahagiaan kepada keluarga dia... si nelayan kata... macam mana si kaya nak bagi kebahagiaan kepada keluarganya sedangkan masa pun dia tak mampu luangkan untuk keluarga dia... dia hanya mampu bagi material  tapi tak mampu bagi kasih sayang dan perhatian.... sedangkan si nelayan mampu meluangkan masa memberi perhatian dan kasih sayang kepada keluarganya sehingga dapat membahagiakan keluarganya walaupun sekadar mampu memberikan sedikit material kepada keluarganya... agak2 keluarga siapa yang lebih bahagia... saya tinggalkan disini untuk anda fikirkan sendiri....




Komen: 
0 comments