Catatan Warna Warni Kehidupan

Kehidupan ini indah...
Penuh warna warni...
Ada putih ada hitam...
Ada suka ada duka...
Ada tawa ada tangis...

Ada sihat ada sakit
Ada bahagia ada derita...
Ada nikmat ada dugaan...
Andai tiada warna ...
Hilanglah seri kehidupan...
Hayatilah setiap detik kehidupan...



Indahnya Hari Itu

Jumaat, Mac 19, 2010 - Bingkisan dari iXoRa_sKRu pada 9:49 PTG
Ingin ku titipkan disini... sebuah kenangan hari yang indah... segalanya bermula disini.. sehari sebelum hari tu... saya tak sabar menunggu hari tersebut kerana pada hari tersebut ada dinner kolej buat kali terakhir... dan ada sesuatu yang nantikan... lagipun esok tu ada midsem...nak cepat2 rasanya habiskan masa study tu...tapi.. petang itu... dalam 1 kelas...diumumkan pada hari yang indah itu ada kuiz dan presentation pada malam dinner... dah la kumpulan aku belum ada apa2 persiapan untuk presentation tu...jadi aku kena siapkan slide tu... macam mana dengan benda yang ku nantikan tu?? aku sedih...aku nak gi dinner tu... tapi lecturer suh aku pilih markah atau dinner...pastinya aku pilih markah....sebab aku datang sini nak belajar bukan nak seronok...

Pada hari yang indah itu...segalanya ku serahkan pada Penciptaku...aku tahu Dia tahu apa yang terbaik untuk ku...kelas pagi tu tetiba plak ada assigment yang perlu dihantar sebelum 12 tengah malam...aku rasa semakin gelisah... aku dah rancang nak gi dinner lepas kelas malam tu... tapi macam mana dengan assigment... aku cuba siapkan assigment tu secepat mungkin... tapi tak sempat juga.. lepas tu aku ada midsem ... hari sebelum tu...lecturer tu cakap open book..tapi tetiba hari midsem,..buku kena tutup.. aku jadi lagi hilang arah... aku tak hafal sangat sebab ingatkan open book... nak buka nota senyap2 atau... tak boleh jawab langsung...
maafkan aku pensyarahku... ampunkan aku Ya Allah... aku hambamu yang lemah... aku tiru apa yang aku tak tau langsung...tapi bukan tiru bulat2... aku cuma baca nota dan tulis... apa yang aku rasa aku tahu... aku tak tengok nota... rasa bersalah tapi terpaksa...hakikatnya matlamat tak menghalalkan cara..

lepas midsem... kumpulan ku buat slide... mula2 aku ingat aku terpaksa batalkan apa yang aku tunggukan tu... tapi meeting tamat 1/2 jam sebelum benda tu... jadi aku terus berlari balik bilik...solat dan hantar, beg... Ampunkan aku ya Allah... mungkin aku solat secepat kilat... padahal Kau lebih penting dari keduniaan...aku berlari pergi ... aku sempat sampai setelah aku lambatkannya tu 1/2 jam... memang aku berlari lari mengejar masa ketika itu... dalam pada itu banyak juga masa digunakan untuk menunggu... membuatkan dirikku bertambah resah... akhirnya...setelah tamat... aku minum air teh... alhamdulillah...itulah pengisi perut pertama yang masuk ke mulutku pada hari itu... waktu itu dah pukul 5 petang...

Lepas habis... aku mengejar masa balik semula menyambung meeting untuk presentation... semayang asar pun macam kilat...sempat juga aku pergi meeting walaupun lambat 15 minit... masa meeting aku minum air milo dalam gelas kecik yang 90 jer... lepas habis meeting...sementara tunggu maghrib... aku beli air 100plus penambah tenaga ku...selapas maghrib aku pergi kelas untuk jawab kuiz dan presentation... alhamdulillah pensyarah tolong untuk jawab kuiz...kelas berakir pukul11... aku pun terus balik bilik... tukar tudung dan kasut,.. lari pergi dinner.. alhamdulillah sekali lagi... aku dapat makan... dengan cara kekasih ku plak tu.. makan guna tangan... sebab dah lapar sangat... makan pun tak ingat dunia...huhu...lepas habis dinner aku balik dan sambung buat assigment yang kena hantar sebelum pukul 12 tu... walaupun masa tu dah pukul 1...hehe... aku siap hampir pukul 3...pastu aku pun tidur dengan lenanya...

apa yang mahu aku simpulkan disini... di hari yang indah ini... walaupun pelbagai cubaan dan rintangan yang aku lalui... alhamdulillah aku berjaya buat apa yang aku nak buat... syukran ya Allah... kau lah yang membantuku... walaupun hari itu sangat sibuk dan memenatkan... tapi apa yang best yang... dalam hari tu hampir setiap saat aku mengingatinya.... kerana aku sentiasa mengharapkan per tolonganNya... tanpa cubaan dariNya pasti aku lupa kepadaNya...indahnya mengingatiMu setiap tika...indahnya hari itu...
Komen: 
0 comments

Lupa

Selasa, Mac 16, 2010 - Bingkisan dari iXoRa_sKRu pada 4:27 PTG
Kita memang pelupa
Mudah lupa apa saja
Tentang dunia kita lupa
Tentang akhirat pun lupa

Lupa oh lupa
Kita lupa akan janji
Kita lupa akan tugas
Kita lupa akan amanah
Lupa janji kita pada tuhan
Lupa tugas kita didunia
Lupa amanah yang kita galas

Kita lupa atau buat-buat lupa?
Bahawa dunia itu sementara
Bahawa mati itu pasti
Bahawa akhirat tempat pembalasan

Kadang-kadang
Kita juga lupa
Mati akan datang bila-bila masa
Hidup bukan untuk 'enjoy' saja
Kita memang pelupa

Kita lupa atau alpa?
Dengan nikmat dunia
Dengan fantasi kehidupan
Ingatlah pada tuhan
Janganlah lupa lagi
Komen: 
0 comments

Cikainya Aku...

Isnin, Mac 08, 2010 - Bingkisan dari iXoRa_sKRu pada 1:31 PG
Aku bukan tulis ni sebab nak buruk kan diri aku sendiri...
bukan sebab nak buka pekung didadaku sendiri...
cuma mahu menyedarkan aku betapa teruknya aku...
supaya aku tak der la egoist.. meninggi diri.. bangga... bongkak ngan diri aku ni..
aku cuma nak mengajak diri aku menjadi lebih sempurna...
sesuaikan dengan tema blog ni... mencari kesempurnaan menggapai kebahagiaan....

macam ni... tadi aku tengok sepasang suami isteri...
suami dia hensem... isterinya cantik... nampak baik dan ada cahaya dimuka mereka..
memang padan la mereka berdua... macam merpati dua sejoli...
susah betul aku nak jaga mata ni supaya tak lihat suami dia...
hish... gatal betul la mata aku ni..hahah...
nak didik mata pun tak pandai... camne nak didik hati...lagi susah...
aku nak citer kat sini...bukan pasal suami dia... wat per nak citer pasal lelaki...
aku nak citer pasal bini dia... wah.. begitu sopan dan ayu...
kalu ngan aku ni... jauh panggang dari api...
isteri ni memakai pakaian hitam serba lengkap...pakai tudung labuh...
siap ada purdah....huh... dari lirikan mata dia pun dah nampak kecantikannya..
aku ni apa ada... tudung labuh pun tak pakai... inikan plak purdah...
pakai tudung hanya ikut syarat jer la...
kat rumah pun.. aurat kaki biasanya tak terjaga...
susah betul yer... malu pada orang nak pakai stokin... pada tuhan tak malu...
mengaku cinta kat Allah bukan main lagi...
tapi nak laksanakan suruhan dia bukan main liat..hhuhu...
pastu pasal kesopanan perempuan tu tak leh nak cakap la...
aku ni jalan pun dah ganas... nak jadi sopan camne?
macam mana la nak jadi perempuan melayu terakhir ni...
ehh... xleh... melayu takkan hilang di dunia...
tu tak plus lagi kemahiran rumah tangga yang aku memang comfirm fail...
kalu campur yang tu... memang cikai sangat la aku ni....
sebab aku tak suka sangat buat kerja perempuan ni...
kalu pilih nak jadi pembantu rumah ker pembuat rumah...
aku rela jadi pembuat rumah...hehheh...
macam mana nak didik diri supaya suka buat kerja perempuan yer???

sebut pasal pasangan suami isteri ni...
teringat pula pada pasangan hidup ku yang belum kunjung tiba ni...
aku tak leh nak mengharapkan lelaki sebaik dan sehensem suami dia tu..
sebab aku sendiri pun tak sebaik dan secantik diri dia...
inikan pulak nak mengharap lelaki seperti Rasulullah...
aku bukanlah sehebat khadijah...bagai langit dengan bumi...
cukuplah lelaki yang sepertiku... dan mampu membawa aku bahagia dunia dan akhirat...

cuma kini aku terfikir...
walaupun aku belum menemuinya lagi..
hati ku seolah olah sudah dimilikinya..tanpa aku mengenalinya...
aku takut andai nanti aku bersamanya...akan ku serah cinta kasih ku kepadanya...
aku risau.. andai nanti...aku terlebih mencintai dan mengasihinya...
padahal dia hanya layak memiliki hatiku... bukan cinta dan kasihku...
sudahlah cintaku senipis kulit bawang... mampukah aku mempertahankannya...
hanya untuk Penciptaku yang aku Cintai...
andai dia bakal memiliki lebih dari hak nya pada hatiku...
biarlah dia tidak kunjung tiba... biarlah hatiku terus merana ..
merintih menunggu penantian ini berakhir...
kerana aku bimbang aku tak mampu berlaku adil pada yang berhak...
kerana aku insan lemah yang mungkin lemas diulik cinta manusia...
Komen: 
0 comments