Catatan Warna Warni Kehidupan

Kehidupan ini indah...
Penuh warna warni...
Ada putih ada hitam...
Ada suka ada duka...
Ada tawa ada tangis...

Ada sihat ada sakit
Ada bahagia ada derita...
Ada nikmat ada dugaan...
Andai tiada warna ...
Hilanglah seri kehidupan...
Hayatilah setiap detik kehidupan...



Kerja apa paling BEST?

Ahad, Mac 06, 2011 - Bingkisan dari iXoRa_sKRu pada 9:41 PG
aku nak membandingkan 3 jenis pekerjaan...
kerja sebagai suri rumah... sebagai jurutera... sebagai pendidik...
antara ketiga tiga kerja ni aku rasa yang paling best pendidik dan jurutera... dan paling tak best suri rumah? kenapa? low class ker kerja suri rumah ni? kerja tanpa gaji? hebat sangatkah kalau kerja jadi jurutera dan pendidik ni??? kerja taraf profesional? gaji tinggi? nak tahu lebih lanjut jom kita kaji...

kerja jadi suri rumah dulu kita selidik... emmm... ramai orang lelaki anggap kerja ni kerja remeh... kerja senang... bagi jer kat perempuan... bagi aku... kerja ni bukan kerja senang... kerja paling susah kat dunia ni... sapa mampu dia hebat la... kerja tanpa cuti... kerja tanpa gaji... hanya khidmat ikhlas untuk keluarga... kerja bukan untuk duit sebenarnya... kerja adalah khidmat... khidmat yang mampu kita berikan... kalau suri rumah tu khidmat untuk keluarga... boleh jaga rumah dan jaga keluarga betul2... orang kata jadi suri rumah siap masak... kemas rumah... basuh kain.. boleh goyang kaki jer rehat kat rumah... betul ker? saya rasa ker kerja suri rumah ni sibuk jer.. tak ada masa nak rehat... cuti pun tak boleh ambik... kesiap overtime sekali adalah... susah2...tapi ada kebaikan dia... boleh duk dalam rumah... tak payah nak berhadapan dengan lelaki diluar sana... kira senang la nak jaga diri... boleh putih juga... sebab duk terperap dalam rumah...tapi kadang2 boring juga duduk dalam rumah sahaja...

ok terus ke kerja yang kedua... kerja sebagai jurutera... bila orang dengar bunyi hebat la konon... tapi kerja banyak berkait dengan rasuah... maklum lah orang zaman sekarang gila duit... kita tak ambik rasuah pun bos kita ambik rasuah... bagi gaji kat kita...kerja memang la kena perah otak... tapi ok la.... biasa kerja berkumpulan...sumbangan kepada masyarakat tu... bergantung pada kerja la.... begitu juga dengan penambahan ilmu... ada setengah jurutera kerja bahagian sama... boring la... ilmu pun tak dapat nak tambah... kalau dapat kerja yang banyak boleh belajar ok la....dapat tambah pengetahuan dan pengalaman...cuma kalau kena outstation lama2 dan jauh2... huh... kesian kat keluarga la.... jurutera gaji besar ker? ahh... gaji bergantung kepada syarikat... atas rezeki la... biasa starting bawah 2000... kalau dapat kerja jurutera rnd best juga... boleh juga reka benda baru.... hmmm...membangunkan teknologi... jangan dilupakan alam sekitar...

akhir sekali kerja sebagai pendidik... kadang2 kerja pendidik ni lebih dipandang rendah dari kerja jurutera... padahal antara kerja pendidik dan jujurutera.... kerja pendidik lagi berat dan susah... kerana jurutera buat kerja berkumpulan... pendidik.. buat kerja sorang2... kerja pendidik ni membuka peluang untuk kita belajar lebih banyak disamping dapat mengembangkan ilmu kepada orang lain dalan tugas kita untuk mengajar... rasuah tu rasanya tak ada la... selagi kita tak terima rasuah daripada pelajar....kalau nak kerja yang adventure... ni antara kerja yang adventure... bukan senang nak didik pelajar zaman sekarang untuk mencintai ilmu dan berakhlak... biasa orang nak ilmu sebab nak kerja... apa punya prinsip da.... mata duitan betul la orang sekarang ni....sebagai pendidik kena tunjuk contoh yang baik kepada pelajar... inilah ruang untuk kita memperbaiki diri kita..

ok... dah cukup 3 kerja ni yang saya hurai... nak tahu mana yang best... fikirkan lah sendiri... tapi yang paling best aku rasa.. jadi pendidik... dan jadi jurutera di syarikat sendiri... kerja jadi suri rumah paling aku tak sanggup... sebab tu kerja paling susah... bukan kerja remeh....untuk lelaki lelaki yang rasa kerja suri rumah ni kerja remeh... buat la kerja suri rumah tu... jadikan karier anda... jadi Mr Mama....hahaha...
Komen: