Catatan Warna Warni Kehidupan

Kehidupan ini indah...
Penuh warna warni...
Ada putih ada hitam...
Ada suka ada duka...
Ada tawa ada tangis...

Ada sihat ada sakit
Ada bahagia ada derita...
Ada nikmat ada dugaan...
Andai tiada warna ...
Hilanglah seri kehidupan...
Hayatilah setiap detik kehidupan...



Kalau Mampu Ku Berkata

Sabtu, Februari 09, 2013 - Bingkisan dari iXoRa_sKRu pada 5:45 PTG
Kalau Mampu ku Berkata....
Aku akan ceritakan kepada anak didik ku...

Saya bukan seorang yang pandai... Tapi saya punya cita-cita yang tinggi...
Saya bukan anak orang yang kaya... Tapi saya akan pastikan impian saya menjadi nyata...
Namun takdir yang menentukan... yang terbaik untuk kita semua...
Pertemuan antara kita... impian kita menjadi satu

Saya nak cerita kisah saya sebelum saya berada disini.... bukan senang untuk saya berada di sini... saya bukan seorang budak yang pandai... masa saya di sekolah rendah saya selalu dapat nombor terakhir dalam kelas... dalam kelas tu ada 40 orang... saya selalu dapat tempat ke 40, 39, 38... paling tinggi saya mampu dapat 28 kut... hmmm.. tapi saya tetap dengan cita-cita saya... saya nak jadi seorang pensyarah... kini impian saya tu dah jadi nyata... Alhamdulillah... tapi masih ada impian saya lain yang masih terbengkalai sampai sekarang... saya nak belajar tinggi-tinggi sampai dapat phD...

Pernah... saya duduk sebelah kawan saya yang biasa dapat no 1,2,3 dalam kelas... kami bandingkan buku latihan kami... buku saya kosong... sememangnya saya seorang yang pemalas... saya tak suka menulis... saya tak suka membuat latihan... tapi buku kawan saya tu... penuh dengan latihan yang dia dah buat... memang patut dia boleh berjaya sebab dia rajin... dan memang patut saya gagal sebab saya ni pemalas... apa yang saya tahu... saya punya impian yang tinggi melangit... saya kena usaha kalau nak dapat apa yang saya impikan...

Saya bukan anak orang kaya... ayah saya hanya kerja kampung... pendapat 200-300 jer sebulan... mak saya dah tak kerja lepas saya masuk tingkatan 1... dari kecil saya belajar menabung... sejak dari sekolah rendah lagi saya menabung... dulu masa sekolah rendah... masa rehat saya hanya makan keropok atau aiskrim lolipop sahaja... mak saya bagi rm1... saya belanja 10sen... 90sen lagi saya simpan untuk masa depan saya... saya tahu saya kena simpan duit banyak2.... kalau saya nak capai impian saya... masa sekarang perlukan duit walau sekadar untuk mendapatkan ilmu...

Lepas habis sekolah ... saya masuk ke pusat matrikulasi... di pusat matrikulasi... dengan hanya 1000 satu sem yang kerajaan bagi... saya guna duit itu sahaja tanpa minta dari mak ayah saya... makan malam saya cuma rm 1... sy beli goreng pisang... atau goreng cempedak... ataupun saya beli nasi dan minta kuah nasi ayam bersama leher ayam untuk santapan...di matrik saya mula belajar bersungguh-sungguh sebab saya nak pastikan saya dapat kursus yang saya minat di universiti nanti kerana saya tahu saingannya sangat sengit...

Alhamdulillah... akhirnya saya dapat apa yang saya nak... saya sambung belajar di bidang kejuruteraan mekanikal di ukm... impian saya bukan sekadar disitu untuk mendapat segulung ijazah.. impian saya jauh lebih besar dari itu... saya nak ada master dan phD... saya tahu saya bukan seorang pelajar yang pandai untuk dapat first class dan dapat sambung belajar phD dengan percuma... saya kena usaha sendiri... saya kena kumpul duit dengan lebih serius... dan saya kena belajar betul-betul...

Salah satu cara saya untuk menjadikan impian saya satu kenyataan... saya ambil biasiswa dari kptm yang menjanjikan untuk taja saya belajar master sebelum melantik saya menjadi pensyarah di poli... saya tahu saya tak kaya,... saya kena ambil peluang ni... selain tu saya juga perlu berjimat cermat... makan malam saya... beli sebungkus nasi yang padat... kongsi dengan roomate saya... dan beli telur dadar goreng sahaja... harganya tak sampai rm2... tengah hari pun saya biasa makan roti 50sen jer... bukan semata-mata nak jimat tapi juga nak kejar masa... banyak kerja yang perlu disiapkan... impian adalah perkara no 1 dalam hidup saya... saya sanggup buat apa sahaja asal ia menjadi nyata....

Masa di universiti... saya selalu berkejar-kejar untuk ke kelas... sangat jarang saya berlenggang ke kelas kecuali masa masih terlalu awal... saya akan pastikan saya menepati waktu... di universiti juga saya selalu bereksperimen dengan kehidupan... apa yang saya dapat lihat... kalau subjek tu saya hanya meniru assigmentnya... saya akan dapat result rendah... tapi kalau subjek tu saya buat sendiri... mesti result akhir saya dapat tinggi....pesan saya kepada anda pastikan anda menjalankan tanggung jawab anda dengan sempurna...lakukan tugas anda dengan sebaik mungkin dan bersungguh-sungguh... kerana anda akan merasai sendiri manisnya sebuah kepuasan hasil dari usaha kita sendiri... orang-orang di sekeliling anda juga akan menyukai anda... berebut kawan anda nak jadi ahli kumpulan anda...

Untuk pengetahuan korang.. saya bukan seorang yang pandai dalam bidang matematik... saya hanya seorang yang sangat meminati bidang fizik... sepanjang pengajian saya di universiti..  saya tak pernah dapat A subjek matematik... untuk berada di bidang mekanikal ni... kita tak perlu hebat dalam semua cabang matematik... tapi kita perlu paksa diri kita untuk memahami kaedah matematik yang perlu digunakan oleh kita dalam bidang kejuruteraan... sesungguhnya bidang kejuruteraan tidak dapat dipisahkan dengan matematik... perlu buat pelbagai latihan untuk mengenali pelbagai jenis permasaalahan...

Setiap manusia pasti akan buat silap... begitu juga saya... 2 kali saya buat silap dalam proses pembelajaran saya... saya harap tiada kali yang ke 3... kes-kes ini berlaku untuk kertas terakhir untuk final exam... mood nak exam dah hilang diganti dengan mood balik kampung...  kesalahan yang pertama saya pusing KL dengan kakak saya sehari sebelum exam.... kes ke 2 saya taip cerpen sehari sebelum exam tanpa belajar betul2.... dalam ke 2-2 kes ini saya mendapat C subjek tersebut.... dan pada kedua-dua semester tersebut saya mendapat pnm kurang dari 3... dan ia juga menjatuhkan hpnm saya dengan sangat banyak.. subjek ini membawa jam kredit yang banyak... jadi ia sangat mempengaruhi pnm dan hpnm anda... saya tak nak anda menyesal seperti saya...

jangan cepat mengalah... saya nak kongsi cerita berkenaan ini... ada satu subjek tu... subjek teori yang banyak menghafal... dan lecturer ajar dalam bahasa inggeris sepenuhnya... saya tak faham pun apa yang lecturer ajar... duduk berbual jer dalam kelas tu... tapi saya tak pernah ponteng kelas tu... masa kuiz last... saya dapat 1/10 jer sebab tiru kawan... tapi saya tak putus asa... masa study week saya belajar betul2... akhirnya saya berjaya subjek ni... yang penting doa... yakin kepada diri sendiri... dan jangan putus berdoa... bersangka baiklah kepada Allah...

dekatkan diri kepada agama... dekatkan diri kepada Allah... kejarlah akhirat... nescaya dunia akan mengejar anda... jika di siang hari anda puas belajar tentang ilmu keduniaan... di malam hari... carilah ilmu bekalan untuk anda ke akhirat... tapi kalau anda mengejar dunia... hanya dunia yang anda akan dapat... saya ada pengalaman tentang ni... bila saya dekatkan diri kepada agama... saya punya result tak pernah jatuh bawah dari 3.40...

masa degree saya dapat tahu... biasiswa saya hantar surat cakap diorang tak akan tanggung saya belajar di peringkat master... apa boleh buat... kita hanya merancang... Allah yang menentukan... Alhamdulillah... bila dah habis degree tu cukup la duit simpanan saya untuk saya sambung master... tapi saya sambung master dalam penyelidikan sebab nak dapat elaun.. mungkin duit yang saya simpan tu boleh guna untuk phD pulak... saya sambung master sebaik sahaja dah habis degree... sebelum dapat elaun... saya guna duit sendiri dulu... bila dah dapat elaun... elaun saya 1600 sebulan... saya hanya guna 600 sebulan... 1000 lagi saya simpan untuk sambung belajar di peringkat phD nanti....

Namun dikala saya sibuk mengejar impian.... kita hanya merancang... Allah telah menentukan segalanya.... impian saya hancur berkecai... saya dipaksa datang bertugas di sini... kalau tak saya dianggap melanggar perjanjian biasiswa.... apa boleh buat... saya bukan anak orang kaya untuk bayar denda 100K untuk langgar perjanjian... saya perlu turutkan sahaja... takdir yang telah ditentukan untuk saya... yang menemukan kita disinii...

Pernah dengar? kita tak mampu nak mengubah arah angin... yang kita mampu ubah hanyalah sayap kita... saya tak mampu ubah takdir ini... biarpun ia bagai meranapkan impian saya... saya hanya mampu mengubah impian saya... nekad... impian saya yang baru... biarlah impian saya seorang sahaja yang musnah... tapi saya akan pastikan impian anda semua menjadi kenyataan... macam santa claus pula...hehe.. impian saya sekarang adalah melihat impian anda semua menjadi kenyataan.... sebenarnya... saya boleh sambung master saya secara jarak jauh dan sambilan... tapi kalau saya sambung master saya/... saya tak mungkin dapat memberi khidmat terbaik untuk anda semua... saya pasti akan sentiasa sibuk...

saya putuskan saya betul2 berhenti mengejar impian saya buat sementara waktu... biar saya fokus dengan kerja saya dahulu... insyaAllah... ada rezeki saya kembali sambung mengejar impian saya.... saya tak akan mengalah dan berhenti disini... minta tolong doakan saya sekali...

jadi sekarang anda semua dah tahu kisah hidup saya dan impian saya... saya nak awak juga tahu... saya sanggup buat apa sahaja untuk melihat impian anda semua menjadi nyata... saya tak kisah andai saya tak dapat makan tengahari.... saya tak kisah saya tak dapat bercuti di hujung minggu... asalkan impian kita semua menjadi kenyataan... saya hanya mampu memberi komitmen dan masa saya untuk anda... tapi hanya anda yang mampu menentukan impian anda benar-benar menjadi kenyataan atau tidak...saya akan sentiasa dan terus mendoakan anda semua....

Komen: