Catatan Warna Warni Kehidupan

Kehidupan ini indah...
Penuh warna warni...
Ada putih ada hitam...
Ada suka ada duka...
Ada tawa ada tangis...

Ada sihat ada sakit
Ada bahagia ada derita...
Ada nikmat ada dugaan...
Andai tiada warna ...
Hilanglah seri kehidupan...
Hayatilah setiap detik kehidupan...



Awek Muda 1 Dekad

Rabu, Ogos 16, 2017 - Bingkisan dari iXoRa_sKRu pada 1:35 PG
Ramai orang nak awet mudakan... biasa orang awek muda paling banyak pun 5 tahun... ni saya bagi cara nak awek muda 1 dekad.... diusia 3 dekad... orang ingat usia kita masih 2 dekad... mungkin ini amalan atau tips yang boleh diamalkan untuk kekal muda remaja...

1. Jangan berdendam.
Bila kita berdendam dengan orang hati jadi tak tenang... bila hati tak tenang muka pun tak berserilah...luputkan lah dendam...

2. Memaafkan kesalahan...
Ingatlah... kita manusia... dia juga manusia... manusia tidak pernah lari dari buat silap... mungkin dia tak sedar kesilapan yang dilakukannya... kita pun pernah buat silap...

3. Selesaikan masalah
Bila ada masalah jangan lari... kerana masalah tak akan selesai jika kita lari... tapi hadapinya dengan tenang dan selesaikan secepat mungkin... jadi x lama muka kita berkerut...hehe...

4. Bahagiakan diri
Kalau rasa sedih... rasa tak ada mood... cari mood dan buat apa yang kita suka... hidup ni bukan untuk bersedih atau meratapi kehidupan... tapi untuk bahagia melewati segala pancaroba kehidupan...

5. Ceria dan senyum selalu
Jadilah orang yang ceria... orang tak nampak masalah atau kesedihan yang kita ada....senyum itu sedekah... sedekahkan senyuman sebanyak mungkin kepada orang lain...

6. Jangan pakai makeup
Bukan bermaksud tak boleh pakai makeup langsung... boleh pakai make up untuk suami dalam rumah... sekejap2 je la... bukan pakai makeup 24 jam... pergi ofis.. pergi dating....

7. Jangan bercinta
Maksudnya cinta yang tak halal la... kerana bila bercinta ada banyak masalah... mood jadi tak stabil... tu akan menyebabkan kita nampak lebih tua....

8. Selalu ambil wudhuk
bila kita ambil wuduk... muka akan sentiasa dibersihkan... jadi jerawat susah naik.. muka licin dan dicampur berkah wuduk tu sendiri..

Kalau amalkan semua ni... insyaAllah akan terus kekal muda dan cantik.... hati pun sentiasa bahagia dan berbunga-bunga...

Komen: