Catatan Warna Warni Kehidupan

Kehidupan ini indah...
Penuh warna warni...
Ada putih ada hitam...
Ada suka ada duka...
Ada tawa ada tangis...

Ada sihat ada sakit
Ada bahagia ada derita...
Ada nikmat ada dugaan...
Andai tiada warna ...
Hilanglah seri kehidupan...
Hayatilah setiap detik kehidupan...



Pertemuan 2

Ahad, Julai 10, 2011 - Bingkisan dari iXoRa_sKRu pada 10:41 PTG
Sambungan dari  Pertemuan 1...

Dalam mengejar cita... kita dipertemukan...
Sebuah pertemuan menyimpul persahabatan,
Persahabatan terbina menjalin keakraban,
Keakraban kita penghubung ukhwah,
Ukhwah diperlihara hingga akhir hayat.

Bab 2 – Menjejak kaki


“Ada, tu la fakulti Ada nanti..” Kata Kak Aya sambil menujukkan sebuah bangunan putih tersergam indah dihadapan sebuah tasik...

“Wah, cantiknya... tak sabar Ada nak belajar kat situ.”

“ Tempat dah cantik... Ada kena la belajar rajin-rajin biar dapat result macam kak Aya kamu tu..” Abah menyampuk sambil terus memandu kereta menuju kolej Kak Aya untuk mengambil semua barangan kak Aya memandangkan kak Aya sudah menamatkan pengajiannya di UKM.

“Kak Aya grad dengan PNGK berapa?” Aku bertanya kerana ingin tahu lebih lanjut...

“ 3.03”

“Eleh... cukup-cukup 3 jer... ingatkan tinggi” aku menyindir...

“eh... Kak Aya punya pointer kat matrik lebih tinggi dari Ada tau... ingat senang belajar engineering? Nak dapat pointer atas 3 pun susah... dapat atas 3 kira ok la ni... Kamu jangan duk eksyen sangat... Kak Aya ni ambik elektrik... Kalau mekanikal entah-entah lagi susah... sebab kawan kak Aya yang ambik mekanikal biasanya result diorang kurang dari 3...” kak Aya mula membebel...

“Entah betul entah tidak kak Aya ni..”aku cuba menyemarakkan lagi api kemarahannya...

“Betul la... apa yang tak betulnya? Kak Aya ni rajin study... kawan kawan Kak Aya cakap... sejuk perut ibu mengandung..... sebab Kak Aya sangat rajin study... kalau kamu yang pemalas tu tak tau la macam mana nanti... ikut suka kamu la nak percaya ker tidak...” Kak Aya dah macam merajuk...

“tak nak percaya.... tak nak percaya...”

“ish... kamu 2 orang ni tak boleh ker sehari tak bertekak... macam anjing dengan kucing... asyik nak bergaduh jer... dalam kereta pun gaduh... rimas ibu....dah... dah..jangan duk naikkan angin kakak kamu tu Ada...” Marah ibu.... ayah sekadar tersenyum...

“ tu la ibu.. entah Ada ni... orang bagi nasihat dia nak main main pula...” kak Aya memerliku

“ala... orang main- main pun nak ambik hati... susah betul cakap dengan orang sensitive ni...” aku cuba menegakkan benang yang basah...

“Udah la tu.... kang ibu suruh abah kamu ni turun kan kamu berdua kat sini...” ibu memberi amaran... Serentak dengan itu abah memberhentikan kereta kerana sudah sampai di kolej kediaman Kak Aya...

“dah sampai pun ibu... mesti la kena turun... ibu dan abah tak nak turun ker? Tadi kata nak turunkan Ada dan Kak Aya jer... hehe” aku cuba mengenakan ibu...

“ish... kamu ni... ada jer idea nak menjawab...” sindir ibu sambil tersenyum...

Aku memang begini... seorang anak yang nakal... nakalku mampu membuatkan orang lain tersenyum....

Bersambung...

Mungkin kita ditakdirkan untuk bertemu
Untuk menggenal erti persahabatan
Melayari kehidupan remaja bersama
Kerana persahabatan itu sebuah perkongsian
Komen: